dinsdag 18 december 2007

De nieuwe strijd om Afrika


Aansluitend aan de Europese top nam uw Minister van Gedane Zaken in Lissabon deel aan de tweedaagse Europees-Afrikaanse top. Er werd in de toespraken veel aan Gedane Zaken gerefereerd, met name aan Koloniale Zaken. Mugabe zei in het openbaar niets toen hij arriveerde - hij hief alleen zijn vuist. De Ghanese president John Kufuor was constructiever: "Bijna vijfhonderd jaar lang zijn de betrekkingen tussen onze continenten niet al te best geweest. Om de historische onrechtvaardigheiden en onmenselijkheid recht te zetten, is een nieuwe samenwerking noodzakelijk". Volgens Kufuor is het tijd dat de leiders het verleden achter zich laten.
Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie onderstreepte het belang van 'good governance' en het respecteren van mensenrechten. "Eerlijk gezegd hopen we dat degenen die gevochten hebben voor de vrijheid van hun land nu de vrijheid van hun eigen burgers respecteren".
De EU is bezorgd over de opmars van China en andere Aziatische landen in Afrika. China pompt steeds meer geld in Afrika in ruil voor grondstoffen. Anders dan westerse landen stelt China geen voorwaarden aan de hulp - zoals eerbied voor mensenrechten. De Senegalese president Abdoulaye Wade zei blij te zijn met China en India, want ze zijn minder traag en bureaucratisch dan Europese landen. "De Chinezen zijn overal aan het werk. Ze houden geen toespraken, ze werken snel".

Geen opmerkingen: