woensdag 19 december 2007

Open Monotank voor Uruzgan (2)


De kogel is door de kerk. Wat iedereen al lang wist, is nu definitief besloten: 'onze jongens' blijven tot 2010 in Uruzgan. Uw minister is daar niet zo blij mee maar het gedoe tussen Ben Bot en Balkenende over Irak indachtig, houdt ze haar mond. Zo hoeft ze niet 'met het mes op de keel' haar woorden 'te redresseren' om haar ministerpostje niet te verliezen. Sterker nog, ze heeft vandaag een akkoord gesloten met Krauss-Maffei Wegmann, de bouwers van de Leopardtank, om 100 Open Monotanks voor Uruzgan te bouwen.
De Monotank is een van de winnende ontwerpen van de Her-Innovatieprijs 2007 (HIP07) die in de zomer werd uitgeschreven door het MinGD. De jury prees de doordachte vormgeving en de scherpe focus op doel en doelgroep, zo
- kan de rail in flexibel materiaal het ruigste terrein aan;
- sluit de open constructie aan bij de Nederlands strategie om met een open tank de hearts and minds van de plaatselijke bevolking te winnen;
- onderscheidt de fietsvormgeving de Nederlanders van de andere militaire troepen en is aldus instrumenteel bij de Nederlandse focus op wederopbouw eerder dan op militaire actie.
De Monotanks worden naar verwachting tegen de zomer geleverd. De Wederopbouw Zonder Pantser komt dan hopelijk weer een stap dichterbij.

Geen opmerkingen: