woensdag 12 september 2007

Herinvoering Oudhollandse maten en gewichten?


Op 11 september ll. staakte de Europese Commissie haar jarenlange pogingen om in het Verenigd Koninkrijk en imperial weights and measures te vervangen door het metrieke stelsel. Volgens Günter Verheugen, Europees commissaris voor Industrie- en Ondernemingsbeleid, is een strijd tegen een dergelijk hardnekkig cultureelmaatschappelijke erfgoed van een bepaalde lidstaat zinloos. Zo kunnen de Britten ongestoord aan hun geliefde pint (0,568 l), mile (1,609 kilometer), foot (0,304 meter), inch (25,4 mm), acre (4047 vierkante meter), troy ounce (31,1 gram) en nog een handvol andere, in buitenlandse ogen curieuze maten blijven vasthouden.
“European Commission goes extra mile to save the Great British pint” juichten de Metric Martyrs, een Britse drukkingsgroep die een anti-metriek-stelsel-campagne voeren. Een van de bekendste Martyrs was Steve Thoburn, een kruidenier die in 2001 schuldig werden bevonden aan het wegen van bananen op een ‘imperial’ weegschaal. Hij ging tevergeefs in beroep en stierf aan een hartaanval toen zijn laatste beroep werd afgewezen door de EU. De Metric Martyrs - die fondsen werven met de kreet “Give a pound to save our pounds” - vragen nu om een postuum pardon voor Steve Thoburn.
In Nederland werd het metrieke stelsel op 21 augustus 1816 bij wet ingevoerd. De Afdeling Gedane Zaken Nemen (G)een Keer (AGZNGK) van het MinGD wil kijken of ook recht gedaan kan worden aan het Hollandse Cultureelmaatschappelijk Erfgoed. Een delegatie reist deze week naar het Verenigd Koninkrijk om in overleg met de Great Britain Weights and Measures Association de haalbaarheid te bekijken van het herinvoeren van Oudhollandse maten en gewichten. In eerste instantie wordt nu gedacht aan het herinvoeren van de volgende
  • lengematen: el, voet, roede, veenstok, duim, vadem;

  • inhoudsmaten: pond, emmer, mingel, schepel, spint, zak, kop, steeken, aam, hoed, kan, last;

  • vlaktematen: morgen, pondemaat, koegang, gemet, deimaat, bunder;

  • gewichten: pond, lood, once, mud, grein, karaat, penning.

  • Zowel in agrarische als in ‘retail’kringen wordt dit initiatief van het MinGD positief ontvangen.

    Geen opmerkingen: