dinsdag 11 september 2007

Justine Henin "met pijp en pantoffel" naar Nieuw Neutraal Moresnet?


De zege van Justin Henin op de US Open maakte sommige gekwelde inwoners aan beide zijden van de Belgische taalgrens heel even weer Belg. Henin (JuJu voor haar fans) kan door haar overwinning 1.400.000 dollar toevoegen aan haar al niet geringe fortuin.
Zoals bekend woont Henin om fiscale redenen reeds enkele jaren in Monaco. De premies die sporters opstrijken voor hun sportprestaties, worden belast in het land waar de prestatie geleverd wordt. Maar de niet-prestatiegebonden gelden uit sponsoring (nevenrechten, zoals sponsorgelden of portretrechten) zijn belastbaar in het land waar de sporter woont. Dat betekent algauw dat de fiscus met de helft van het sponsorgeld gaat lopen. Hiervoor is het dus interessant om te verhuizen naar een fiscaal paradijs zoals Monaco waar natuurlijke personen geen directe belastingen betalen. Wie verhuist, moet het wel goed doen. Het volstaat niet om een flatje in Monaco te huren. Je moet er daadwerkelijk wonen. In fiscalistentermen heet dat: je moet er je pijp en pantoffels hebben. Zo kijkt de fiscus of de belastingplichtige is ingeschreven in het bevolkingsregister, of hij er een bankrekening heeft, of hij er aangesloten is op het telefoon-, gas- en elektriciteitsnet enz.
Veel Belgen hebben het Henin niet vergeven dat zij haar land verlaten heeft. Tot hun vreugde heeft JuJu nu laten weten dat zij verhuizing naar Nieuw Neutraal Moresnet overweegt als het aloude belastingvriendelijke regime daar wordt heringevoerd. Ze moet haar 'pijp en pantoffel' dan wel meenemen ...

Geen opmerkingen: