Res Publica – Publieke Zaken ❧ Vitrine 3: Creatieve Waarheid
Oprechtheid heeft nooit deel uitgemaakt van de politieke deugden, en de leugen is steeds beschouwd als een volslagen gerechtvaardigd middel in politieke aangelegenheden. (Hannah Ahrendt) Volksverlakkerij is van alle tijden, Atheense politici gingen al in de vijfde eeuw voor Christus in de leer bij de sofisten om met taaltruukjes de politiek te manipuleren. Vitrine 3 van de Tentoonstelling Res Publica – Publieke Zaken is gewijd aan de Creatieve Waarheid van Politici.
Een greep uit de tentoongestelde objecten uit de Nederlandse politiek:
Ayaan Crisis - De Somalische Ayaan Hirsi Magan (VVD) werd in 1997 genaturaliseerd tot Nederlander, bij haar asielaanvraag gaf ze een andere naam (Ayaan Hirsi Ali) en geboortedatum op en loog over haar land van herkomst. De wijze waarop Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk (VVD) de kwestie behandelt of Ayaan Hirsi Ali om die reden "vooralsnog wordt geacht het Nederlanderschap niet te hebben verkregen", roept politieke weerstand op. D66 eist de vervanging van minister Verdonk. Als het kabinet op 29 juni 2006 zegt zich hiertoe niet geroepen te voelen, valt het kabinet Balkenende II.
Mabelgate - Mabel Wisse Smit, aanstaande bruid van Prins Friso, verklaart in haar gesprek met premier Balkenende dat ze geen "intieme" verhouding met topcrimineel Klaas Bruinsma heeft gehad. Later concludeert Balkenende dat zij hem "onvolledig en onjuist" heeft voorgelicht. Het verloofde paar zal geen parlementaire toestemming vragen voor het huwelijk. Friso doet afstand van de troon. Het kabinet besluit formeel geen toestemmingsgwet in te dienen. Friso en Mabel bekennen schuld en bieden excuses aan. Op 8 januari 2006 passen ze echter het Wikipedia-artikel over Mabel aan: "incomplete and false information" wordt gewijzigd in "incomplete information".
Tara Singh Varma - Kamerlid Tara Singh Varma (Groen Links) kwam in opspraak door enkele financiële affaires. Om de aandacht af te leiden, kwam ze in een rolstoel naar de Tweede Kamer en deed alsof ze elk moment kon overlijden aan kanker.
Wikipedia - Niet alleen Mabel en Friso, ook kamerleden (o.a. Boris van der Ham (D66), Jan Marijnissen (SP), Krista van Velzen (SP), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren)) blijken zaken aan te passen in Wikipedia.
Irak - Premier Balkenende maakt op 18 maart 2003 bekend dat Nederland de oorlog tegen Irak ‘politiek maar niet militair’ zal steunen. Achteraf geven bronnen uit kringen van defensie en inlichtingendiensten in binnen- en buitenland toe dat Nederlandse militairen eind 2002/begin 2003 wel degelijk actief hebben meegedaan in het beginstadium van de Irak-oorlog.
Uruzgan - Het lespakket over Afghanistan, dat het ministerie van Buitenlandse Zaken voor middelbare scholen aanbiedt, geeft een te eenzijdig beeld van de situatie in Uruzgan. Er is weinig of geen aandacht voor het aanhoudend geweld of voor de discussie die vanaf het begin heeft gespeeld over de term "wederopbouwmissie". Het ministerie wekt de schijn het eigen beleid gefatsoeneerd te verkopen.
Lockheed - In de Lockheed-affaire (1976) zou Prins Bernhard steekpenningen hebben ontvangen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed. De Commissie van Drie onder voorzitterschap van Mr. A.M Donner (vader van minister Piet Hein Donner) oordeelde "dat de prins zich aanvankelijk veel te lichtvaardig (had) begeven in transacties, die de indruk moesten wekken dat hij gevoelig was voor gunsten". Na de dood van prins Bernhard werd bekend dat hij 1,1 miljoen dollar had ontvangen.
CIA-vluchten - In februari 2006 had Nederland 'geen reden om aan te nemen' dat zes met name genoemde vluchten op Rotterdam 'een rol spelen in een wereldwijd netwerk van geheime CIA-gevangenissen'. De minister van Buitenlandse Zaken schreef dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rice, had verzekerd dat de VS 'geen gevangenen transporteren met het oogmerk ze elders aan de mogelijkheid van marteling bloot te stellen'. De Raad van Europa bracht later een rapport uit, waarin werd gesteld dat deze CIA gevangenissen wel degelijk hebben bestaan.
De Internationale Politieke Leugens blijken de grootste publiektrekkers van deze afdeling te zijn. Met name het grote acteertalent van de protagonisten oogst bewondering bij de grote groepen bezoekers die zich verdringen rond:
Op 1 september 2007 trad de Amerikaanse Republikeinse senator Larry Craig af na de ‘toiletaffaire’. Hij was in opspraak gekomen nadat hij op het vliegveld van Minneapolis was gearresteerd omdat hij een undercover agent in het toilet had benaderd voor seks. De gehuwde Craig (62) - al meer dan een kwart eeuw senator - pleitte aanvankelijk schuldig, maar kwam daar later op terug en beklemtoonde dat hij geen homo was.
Hebt u nog Politieke Leugens in de la, op zolder of in de kelder liggen? Stuur ze dan naar ministerie.gedane.zaken@gmail.com of klik op 'reacties'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten