zondag 25 november 2007

Koopt Ministerie Schone Kleren?


Bericht van de ondernemingsraad

Beste collega's,

Volgende week ontvangen jullie het verslag van het trimesterieel overleg tussen de Staf van het Ministerie en de Ondernemingsraad dat vrijdag ll. plaatsvond. Wij wilden jullie echter al sneller op de hoogte brengen van de discussie die ontstond toen de OR tijdens het agendapunt Rondvraag/W.V.T.T.K. vroeg of het Ministerie van Gedane Zaken niet actief de Schone Kleren Kampagne zou kunnen ondersteunen. Naar aanleiding van de vraag van de OR om een signaal te geven tegen de slechte arbeidssituatie in de kledingindustrie, kwam ook de signaalfunctie van kleding binnen het MinGD ter sprake. Dit leidde tot het zetten van vraagtekens bij fundamentele zaken als het organigram en de indeling van het ministerie. Vragen die gesteld werden waren:
- is niet de tijd gekomen om de nivellering een halt toe te roepen en te starten met de-nivellering en her-hiërarchisering?
- het bezuinigen op rangen heeft niet gebracht waarop men gehoopt had, valt herinvoering van rangen als Kanselier, Geheimraad, Staatsraad, Hofraad, Referendaris, Commies enz. te overwegen?
- is het, in het kader van overzichtelijkheid, statusdrang en uitstraling, een idee om met de rangen ook weer uniformen in te voeren?
- indien deze uniformen worden ingevoerd, kan de Afdeling Inkoop van het Ministerie erop toezien dat deze uniformen ook conform de normen van de Clean Clothes Campaign (CCC) worden geproduceerd?
- valt het te overwegen om, samen met andere overheidsinstellingen, in gesprek te gaan met de directie van de HEMA om een aparte lijn overheidsuniformen (inclusief ondergoed en sokken) aan het assortiment toe te voegen?
De Ondernemingsraad meent dat bovenstaande zaken het onderzoeken waard zijn en zal de ondernemingsraden van andere ministeries evenals de verschillende vakbonden hierover benaderen. Uiteraard zijn wij ook nieuwsgiering naar de mening van de collega's van dit ministerie. Wij hopen nog voor de kerstvakantie een datum te prikken voor een personeelsbijeenkomst in de kantine.

De Ondernemingsraad

Geen opmerkingen: