Het mondiaal dreigende watertekort wordt vaak aangeduid als een van de meest serieuze problemen in het nieuwe millenium. Het is bemoedigend te lezen dat Gedane Zaken ook een keer kunnen nemen. Zo vertoont een deel van het opdrogende Aralmeer in Centraal-Azië sinds kort weer tekenen van leven: het noordelijke deel zou terug 40 procent van de oorspronkelijke grootte hebben.
Het Aralmeer was ooit het op drie na grootste meer ter wereld. In de jaren zestig werden grote hoeveelheden water gebruikt voor de irrigatie van de katoenvelden. Hierdoor raakte het meer driekwart van zijn oppervlakte kwijt en 90 procent van zijn volume. Het meer viel in 1987 uiteen in een noordelijk en zuidelijk deel. In 2006 werd een dertien kilometer lange stuwdam, de Kok-Aral-dam, opgetrokken om het noordelijke deel te redden. Sneller dan verwacht is het waterpeil in het noordelijke Aralmeer gestegen van 30 meter naar 38 meter. De afstand van het meer tot de haven van Aralsk is van 100 kilometer teruggelopen tot 20 kilometer.
Het grotere zuidelijke deel blijft echter opdrogen. De rivieren die hierin uitmonden worden door Oezbekistan, Turkmenistan en Kazachstan gebruikt voor irrigatie. Binnen tien jaar zou het oostelijke, ondiepe deel van het Aralmeer, dat nog 4 à 5 meter diep is, volledig uitgedroogd zijn.
Een Google Earthkaart geeft meer details. Klik hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten