maandag 8 oktober 2007

Ayaan & de Trabant in Nostalgieland



Uw Minister van Gedane Zaken is niet zo’n krantenlezer. Teveel lettertjes. Op last van haar spindokter, de heer A.N. O’Nymus, MBA, neemt ze wel elke ochtend de Spits, de Metro, De Pers en soms de Dag door. Zo is ze maximaal voorbereid op te verwachten vragen van forenzende kamerleden.
Vorige week stonden in De Pers twee koppen naast elkaar die de minister stof tot overpeinzen gaven: 'Ayaan is er weer' naast 'De Trabi is terug'. Daar moest een verband tussen zijn. Maar welk? De minister kon zich de hele ochtend niet concentreren. De Directeur Hergebruik sprak eindelijk het verlossende woord: nostalgie. Verlangen naar een verleden dat niet meer bestaat. De Trabant als icoon van een tijd waarin de wereld nog keurig verdeeld was in Oost en West. Nostalgie van Wessies naar de trots van Ossies. De Stichting Trabant Club Nederland floreert. 'Een Trabant is gemaakt om mee in te rijden' staat op hun website.
En Ayaan? Mooie ebbenhouten Ayaan verwoordt de Westerse hang naar de Europese Verlichting. Afrikaanse gazelle met in haar kielzog idolate blanke mannen. En voor de Ayaanverslaafden is er een speciale Ayaanweblog, zo hoeven ze geen enkele beweging of uitspraak te missen. Ooit waren er 923 bezoekers tegelijk, kan je op de site lezen.
Helaas, Unter den Linden rijden Mercedessen en Audi's. En de idealen van de Verlichting? Hoe selectief heeft het Westen die in al die eeuwen toegepast?

Geen opmerkingen: