maandag 6 augustus 2007

België zoekt meesteroplichter en achterkleinzoon Hauptmann Köpenick


Reuters - De Belgische justitie zoekt naarstig naar de ontsnapte meesteroplichter Piet van Haut (38) die er steeds in slaagt om goedgelovige burgers geld uit de zak te kloppen. Hij gaf zich nu eens uit voor de zoon van koning Albert, dan weer voor een hoge justitieambtenaar. Zelfs de politie trapte er in: ze vervoerden hem per helikopter of lieten hem bij een auto-ongeluk gaan, denkend dat hij de chef was van de staatsveiligheidsdienst.
Onderzoek van de Directie Dubieuze Zaken heeft uitgewezen dat hij de achterkleinzoon is van de zogenaamde Hauptmann von Köpenick . Deze Hauptmann was eigenlijk een werkeloze schoenmaker die, verkleed als Hauptmann, op 16 oktober 1906 op straat een willekeurige troep gardesoldaten opvorderde met een ‘bevel van hogerhand’. Met de metro trokken ze naar Köpenick en bezetten het stadhuis. De ‘Hauptmann’ gaf de Gendarmerie de opdracht de omgeving af te zetten om voor ‘orde en rust’ te zorgen en liet de burgemeester arresteren, zogenaamd wegens onregelmatigheden bij de ‘financiële afwikkeling van de kanaalwerken’. Hij nam de stadskas in beslag (en liet zelfs een reçu uitschrijven), dronk een goed glas wijn in het station en verdween met de trein naar Berlijn. Uiteindelijk werd hij gearresteerd en tot 4 jaar gevangenisstraf veroordeeld . Hij kwam voortijdig vrij doordat Keizer Willem II hem genade verleende.
Gevraagd naar het waarom van zijn daden, gaf de heer Haut (zijn naam is een verbastering van Hautpmann) aan geïnspireerd te zijn door de daad van zijn illustere overgrootvader.

Geen opmerkingen: