maandag 27 augustus 2007

Res Publica – Publieke Zaken ❧ Vitrine 2: Deugden


Deugden zijn ‘eigenschappen’ van individuele mensen. De opgetelde deugden van individuen bepalen echter het karakter van een gemeenschap: wordt meer waarde gehecht aan assertiviteit of bescheidenheid, aan competiviteit of samenhorigheid? Individuele
deugden zijn/waren zo belangrijk voor de Publieke Zaak.

Vitrine 2 van de tentoonstelling Res Publica – Publieke Zaken laat zien dat deugden ook in onze contreien ooit meer dan belangrijk waren. Verschillende deugden, zoals kuisheid,integriteit,onzelfzuchtigheid, matighheid,respect,mededogen, waarheidslievendheid, gulheid enz., worden aanschouwelijk voorgesteld.
Zo leest men in het 'Het Wetboek van Mevrouw Etiquette' (gepubliceerd in de pre-SBS6-tijd): Als ik moest zeggen, welke deugd ik voor eene vrouw wel de grootste vind, zachtheid of eenvoud, dan zou ik het waarlijk niet weten.
Om de vergeten deugd 'Eer' te illustreren is een indringende interactieve animatie ontwikkeld die dit begrip contrastief in ruimte en tijd plaatst. Eerst wordt het verhaal verteld over de Belgische minister van Oorlog, Félix Chazal, die in 1865 werd veroordeeld wegens het uitlokken van een tweegevecht met het Antwerpse Kamerlid Jan De Laet - zijn eer stond op het spel. Aanleiding was het aanwervingsformulier voor een leger Belgische vrijwilligers dat in Mexico zou ingezet worden. De tentoonstelling betrekt de bezoeker vervolgens in een discussie over de vraag waarom de kritiek over de inzet van Nederlandse soldaten in Irak en Afghanistan vooralsnog niet heeft geleid tot duels in de Tweede Kamer, zelfs niet tot opmerkingen als “O! Sorry! Zo had ik het niet bedoeld!”. Tenslotte wordt de bezoeker gedwongen tot positiebepaling in interculturele, internationale context: in Japan pleegde de minister van Landbouw Toshikatsu Matsuoka in mei van dit jaar zelfmoord omdat zijn eer was aangetast: hij werd verdacht van financieel gesjoemel.

Naar aanleiding van de tentoonstelling is door de Cel Educatieve Zaken En Lesmateriaal (EZEL) in samenwerking met de Minister van Jeugd en Gezin een Knipvel Kies Uw Dagelijkse Deugd ontwikkeld. Het knipvel is uitermate geschikt om als educatief materiaal te gebruiken in de klas. Leraren kunnen kosteloos een exemplaar bestellen (mail naar ministerie.gedane.zaken@gmail.com).
Op zondag 16 september wordt in het MinGD de Dag van de Deugd georganiseerd met allerlei activiteiten. Zo kunnen duels op leven en dood worden gevoerd met pistolen van het Legermuseum Delft en kuisheidsgordels gepast afkomstig van het Leidse Museum Boerhaave.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Graag ontvang ik een Knipvel Kies Uw Dagelijkse Deugd. Ik vind dit een zeer goed initiatief van het ministerie van gedane zaken. Op de vmbo school waar ik les geef, kunnen we dit project zeker gebruiken.

uw Minister van Gedane Zaken zei

Geachte,
Het Ministerie van Gedane Zaken zendt u graag het knipvel "Kies uw Dagelijkse Deugd" als Wordfile en als pdf. Gelieve een mail te sturen naar ministerie.gedane.zaken@gmail.com.

Ik wens u veel succes bij uw belangrijke taak!
Uw minister van Gedane Zaken

Privacy Statement
Voor het sturen van het Knipvel Kies Uw Dagelijkse Deugd hebben wij uw e-mailadres nodig. Het MinGD gaat zorgvuldig om met persoonsgegevens. De gegevens die u verschaft worden eenmalig gebruikt voor het leveren van de aangevraagde informatie. Zij worden niet aan derden verschaft en niet voor andere doeleinden gebruikt.