dinsdag 31 juli 2007

Minister Gedane Zaken wil stijging EU op Gelukkige Planeetindex


De Minister van Gedane Zaken verving vandaag de minister van Buitenlandse Zaken bij de viering van de Nationale Feestdag op de ambassade van Vanuatu. Met het mandaat van COMAANBEP (Commissie ter Aanmoediging van Internationale Benchmarking en Plagiaat) informeerde zij, in de marge van de viering, bij de ambassadeur hoe de lidstaten van de EU kunnen stijgen op de Gelukkige Planeetindex. De Happy Planet Index is een index van de New Economics Foundation die aangeeft, hoe gelukkig inwoners van de diverse landen ter wereld zijn. Bij de berekening van de plaats op de index wordt uitgegaan van verschillende factoren, waaronder de ecologische voetafdruk. Een sterk vereenvoudigde formule luidt:

HPI = (voldoening in het leven x levensverwachting) /ecologische voetafdruk

Vanuatu staat in de Gelukkige Planeetindex op de eerste plaats, Nederland op de 70e plaats, België op de 78e plaats (Zimbabwe op de laatste).
De minister vond het bijzonder leerzaam te vernemen dat in het noorden van Vanuatu rijkdom wordt afgelezen aan hoeveel men weg kan geven, en dan met name varkens, die in heel Vanuatu worden gezien als een symbool voor rijkdom. Dit schept perspectief voor Nederland, waar jaarlijks twintig miljoen varkens wegkwijnen. De minister kreeg ook waardevolle input voor de campagne tegen hufterig gedrag: bezoekers van Vanuatu worden aangemoedigd om ingetogenheid en beleefdheid te tonen en zich op respectvolle wijze te kleden.
De minister kreeg een fijne proeve van de Vanuatusche omgangsvormen toen de dame van de garderobe haar tip respectvol weigerde: “A smile and a 'thank you' is tip enough.”

Geen opmerkingen: